lørdag den 4. april 2015

2015 April

Kendskabet til Aronia stammer fra det østlige Nordamerika og udbredte sig fra det nordlige Canada til Floridas sydligste spids.
Ur indbyggerne var meget glade for Aronia bær.
De tørrede bær blandede de sammen med andre bær, tørret kød og fedt. De kaldte det ”Pemmikan”, og som blev brugt som rejseproviant og nød ration.
Jicarilla - Apachen lavede mel af Aronia bær og formede det til småkager. Småkagerne havde en lang holdbarhed. Efter behov kogte de småkagerne og siede saften fra.
Potawatomierne lavede te af de vilde bær, som de først lagde i blød.

Omkring år 1834 eller 1900 bragte Iwan Wladimirowitsch Michurin, som var botaniker, Aronia til Rusland. Han lavede krydsninger med andre bær. Han håbede på at kunne finde frem til et sødt fuglebær, idet han krydsede planten med Mispel og rønnebær. Han opdagede også, at Aronia kunne tåle megen kulde, og at den kunne anvendes til mange forskellige formål.
Høstsesongen er cirka fra begyndelsen af
september til slutning af oktober.

Honningbær. Blåfrugtet gedeblad. Selvbestøvende, plant dog flere , hvis der ønskes mange bær. Middelstor busk. Mange bær, ca. 1,5 cm. lange. De mørkeblå frugter har en behagelig sursød smag. frugterne har et højt B- og C- vitamin indhold. Bærrene bruges til saft, marmelade og kompot. Høstes i juni-juli. - Salgshøjde: 30-50 cm.

OBS Må endelig ikke forveksles med andre Lonicera typer, da disse er giftige. Hvis der er andre Lonicera i nærheden f.eks. kaprifolier kan disse bestøve honningbær og måske danne småplanter med giftige bær.

Lidt oprydning i huset er jo altid rart efter en lang vinter

Rigtig god påske

1 kommentar:

  1. Hej Dorte,
    tak for god indformation omkring Aronia bærrene, har du allerede høsted på busken sidste år ? Det lyder spændende . Det ville ikke gå med Honningbær her, da vi er omgivet af masser af kaprifolier , der vokser vildt på vores store grund.
    Dejligt i din lilla stue !!
    Knus, og god påske-Dorthe

    SvarSlet